Dia Kullanıcı Detayı

Kullanıcı Detayı (sis3101)

 

 

Kullanıcı Detayı (Ekran)

Ekran Kodu: sis3101

Menü: Sistem Yönetimi + Kullanıcı Yönetimi + Kullanıcılar

 

Sistemde tanımlı bir kullanıcının ayarlarının yapıldığı detay ekranıdır. Ekran temel olarak dört temel parçadan oluşur. Birinci kısımda Kullanıcı Kodu, Yetki Kodları, Tam Adı, Açıklama,     E Posta Adresi, İzin Verilen IP’ler, Durum ve Şifre alanları yer alır. Şifre alanı, kullanıcı eklerken farklı, kullanıcı güncellerken farklı şekilde gösterilir. Kullanıcı eklerken şifre iki farklı alanda istenir. Sistem kayıt öncesinde bu alanlardaki şifreleri kontrol eder ve farklılık varsa kullanıcıyı uyarır. Kullanıcı değiştirme işleminde ise burada [F5] Şifre Değiştir isimli bir tuş bulunur. Kullanıcı şifresi değiştirilmek istenirse buraya basılır ve ekrana gelen kutuya şifre iki kere girilir. Yeni şifre [F2] Kaydet işlemi yapılmadan etkili olmaz! Ön tanımlı Firma, Şube ve Depo kısmında ise ilgili kullanıcı için ön tanımlı olarak kullanılacak firma, şube ve depo tanımlanabilir. Böylece, örneğin, bir şubede belirli bir depo üzerinde işlem yapan kullanıcınızın hatalı şube ve depo seçmesini engelleyebilir ve yapılan işlemleri hızlandırabilirsiniz. Gruplar kısmında iki liste bulunur. Soldaki liste kullanıcının üye olduğu grupları gösterir. Sağdaki ise sistemde tanımlı olan grupları gösterir. Kullanıcı yetkilendirmede gruplar kullanılarak daha kolay yetkilendirme sağlanabilir. Kullanıcı, üye olduğu grupların yetkilerine de, aksi belirtilmedikçe, sahip olacaktır. Ekranın alt kısmında ise yetkilendirme ağacı bulunur. Kullanıcının tüm yetkileri buradan ayarlanır. Yetkiler, ekranda da görülebileceği gibi bir ağaç ̧seklindedir. Ağacın kök kısımlarında yapılacak tüm işlemler alt kısımlardaki tüm yaprakları etkiler. Böylece istenirse bütün halde yetkiler verilebileceği gibi, istenirse de tek tek detaylı yetkilendirme yapılabilir.

 

Tuşlar ve Alanların İşlevleri:

İzin Verilen IP’ler: Tanımlı kullanıcının sadece belirli IP adreslerinden sisteme bağlanmasını isterseniz bu alanı kullanabilirsiniz. Ön tanımlı olarak bu alan boştur ve kullanıcı herhangi bir IP adresinden sisteme bağlanabilir. Buraya tek bir IP adresi girebileceğiniz gibi birden fazla IP adresi de girebilirsiniz. Birden fazla IP adresini aralarında

boşluk veya, bırakarak girebilirsiniz. İsterseniz CIDR formatında ağ adresleri de girmeniz mümkündür, örneğin 192.168.1.0/24 gibi.

 

Yetki Ağacı: Ekranın alt kısmındaki yer yetki ağacı için ayrılmıştır. Kullanıcı yetkilendirmesi buradan yapılır. Ağacın hemen üstündeki satırda üç bölüm vardır:

 

Firma: Kullanıcının hangi firma için olan yetkilerinin düzenlendiğini gösterir. Farklı firmalara farklı yetkiler tanımlanabilir.

Yetkileri Kopyala: Bu tuşa basılarak hemen sağdaki komboda seçili olan firmaya yetki kopyalaması yapılır. Sağ taraftaki alanda tek bir firma seçilebileceği gibi istenirse [Tüm Firmalar] seçilerek yetkilerin tüm firmalara kopyalanması sağlanabilir.

 

Yetki ağacında iki adet kök bulunur, birincisi Seçili olan firma yetkileri, ikincisi ise Genel Yetkilerdir. Genel yetkiler firma bazında değişmez, kullanıcı için sabittir. Firma yetkileri ise üst kısımdan firma değiştirildikçe paralel olarak değişir.

Yetki ağacındaki - ve + simgelerine basılarak alt detaylar incelenebilir. Herhangi bir firma kökü altındaki ilk adım [ ŞUBELER] kısmıdır. Burada ilgili kullanıcıya şube ve depo erişim yetkileri verilir. Firmalara yeni şube veya depo eklendikten sonra buradan gerekli kullanıcılara yetki verilmesi gereklidir.

 

Yetki ağacında, kullanıcının yetkileri değişik sembollerle gösterilir. Bunlar:

 

Bu simge, ilgili yetkinin kullanıcı için tanımlı olmadığını gösterir. Tanımlı olmayan yetkiler eğer kullanıcının üye olduğu grupta varsa o zaman kullanıcı içinde geçerli olur. Yani bu simgenin anlamı, "eğer üye olduğu gruplarda bu yetki varsa o zaman kullanıcıda da olsun" demektir.

 

Bu simge, kullanıcının ilgili yetkilerin tümüne sahip olduğunu gösterir. Örneğin "Genel Yetkiler" bu simge ile gösteriliyor ise o zaman kullanıcı genel yetkilerin tamamına sahip demektir.

 

Bu simge, kullanıcının ilgili yetkilerin tümüne sahip olmadığını, bir kısmına sahip olduğu gösterir. Örneğin bir kullanıcı "Mal Alım İrsaliyesi" ekleme yetkisine sahip olup da "Parakende Satış İrsaliyesi" ekleme yetkisine sahip olmayabilir. Bu durumda " İrsaliye Ekleme" yetkisi bu simge ile gösterilecektir.

 

Bu simge, kullanıcının ilgili yetkilerin tamamına üye olduğu grup aracılığıyla sahip olduğunu gösterir. Bu ekran değiştirme modunda açıldıktan sonra kullanıcının dahil edildiği gruplar yetki ağacını değiştirmezler. Değiştirilen grup yetkilerinin gözükmesi için kullanıcıyı kaydedip ekranı tekrar açmanız gerekir.

 

Bu simge kullanıcının ilgili yetkilerden hiçbirine sahip olmadığını gösterir. Bu şekilde işaretlenmiş yetkiler, kullanıcının üye olduğu grubun yetkisinde olsa bile kullanıcı bu yetkiye sahip olmaz.

 

İstenen bir yetkiyi kullanıcıya vermek için öncelikle ilgili yetki koduna ulaşılır. Daha sonra ister

fare ile çift tıklanarak isterse de klave boşluk tuşu ile yetkilendirme değiştirilir. Bir kaç kere bu

işlem tekrarlanarak istenilen yetki modu (yukarıda açıklanmıştır) ayarlanmış olur.

 

 

[F2] Kaydet: Kullanıcı üzerinde yapılan değişiklikleri kaydeder. Şifre değişikliği yapmışsanız, ancak bu adımla kaydetme işlemi yapıldıktan sonra etkili olur.

 

Kullanım İpuçları:

Yeni bir firma tanımladığınızda ya da var olan bir firmaya ek şube veya depo tanımladığınızda, bu ekranı kullanarak istediğiniz kullanıcılara bu yeni tanımlamalarla ilgili yetkileri vermelisiniz. Yeni eklenen firma, şube ve depolara erişim yetkisi, kullanıcılara otomatik olarak atanmaz.

 

Çok sayıda kullanıcınız varsa gruplar ile yetkilendirme yapmanız daha pratik olacaktır (sis3110 ekranı[2.23]). Böylece kişilere değil, gruplara yetki verirsiniz ve sisteme yeni eklenecek kullanıcılara tek tek yetki ayarı yapmanız gerekmez.

 

Bir firma için tanımladığınız yetkileri kolaylıkla diğer bir firma ya da diğer tüm firmalara kopyalayabilirsiniz. Burada tek dikkat edilmesi gereken nokta şube ve depo yetkileridir. Her firmanın şube ve deposu ayrı olduğu için yetki kopyaladığınız diğer firmalarda şube ve depo yetkilerini değiştirmeniz gerekebilir. Eğer kullanıcı yetkilerin kopyalandığı kaynak firmadaki tüm şube ve depolara yetkili ise o zaman hedef firmada da tüm şube ve depolara yetkili olacaktır.

 

İşlevsel olmayan kullanıcıların silinmemesi, pasif yapılması önerilir. Lisans anlamında bir

yük getirmeyeceği gibi aynı zamanda kullanıcının yaptığı eski işlemlerle ilgili kayıtların da

korunmasını sağlayacaktır.

TEKNİK BİLGİ
Proje Grup

Kavaklıdere Cd. No: 8/4
Ümraniye / İstanbul
info@jestbilgisayar.com
+90 216 412 00 00
Copyright © 2013 Proje Group